Polskie wino


Naszą ambicją jest stworzenie tradycyjnego, polskiego wina innego niż to, które znamy ze sklepowych półek. Wina, które zostanie zapamiętane ze względu na swój wyjątkowy smak i aromat. Wytwarzając polskie wino na niewielką skalę jesteśmy w stanie zrobić je „hand made” używając jedynie tradycyjnych metod produkcji. Wykorzystujemy oczywiście obecną wiedzę enologiczną, ale unikamy nowoczesnych technik winifikacji, które naszym zdaniem, niekoniecznie mają pozytywny wpływ na wino, jakie nam odpowiada i jakim chcielibyśmy Państwa poczęstować.

Pierwsze wino, rocznik 2014, swoim charakterem potwierdza słuszność tej drogi. Jedyną jego wadą jest, niestety, niewielka ilość. Dopiero w czwartym roku uprawy (2015) winiarz może liczyć na pełne zbiory i napełnienie kieliszków wszystkim swoim gościom.

Kolejne wino, rocznik 2015, to już sześć różnych propozycji. Zmieniliśmy etykiety, a każde z win otrzymało nazwę kwiatu dla podkreślenia ich aromatycznego bukietu. Białe, polskie wina to półwytrawne Sant Marti (irys) i Asfodella (żonkil), półsłodki Girassol (słonecznik), wino różowe Alpeviol (fiołek alpejski) oraz czerwony Blauet (chaber). Szóste wino, czerwony Red Weed (mak) jeszcze nie jest gotowy, ponieważ leżakuje w beczce i mamy nadzieję, że odpowiednio dojrzeje na Boże Narodzenie. Możemy pochwalić się pierwszym sukcesem – różowe nasze polskie wino Alpeviol zdobyło złoty medal na międzynarodowym konkursie win Galicja Vitis 2016. Wszystkie zgłoszone przez nas wina zostały ocenione bardzo wysoko. Regulamin konkursu nakłada limit medali, a wysoka jakość win konkursowych spowodowała, że w tym roku srebrne i brązowe medale, na jakie punktacją zasłużyły nasze wina, nie były przyznawane.
Zapraszamy do Agroturystyki Winnica Avra na degustację!


zdj3